UGC NET 2016 June – Library and Information Science Questions Solved Paper – 2

UGC NET 2016 June – Original Questions Library and Information Science Solved Paper – 2

1. Who identified the eight central values of librarianship?
(A) Margaret Mann
(B) Michael Gorman
(C) David Hume
(D) S.R. Ranganathan
Answer: (B)
2. Which of the following organization declared 17th May as “World Information Society Day”?
(A) IFLA
(B) World Summit on the Information Society (WSIS)
(C) World Health Organization (WHO)
(D) UNESCO
Answer: (B)
3. ‘Bibliographic Coupling’, was first advocated by
(A) B.K. Sen
(B) S.R. Ranganathan
(C) M.M. Kessler
(D) S.C. Bradford
Answer: (C)
4. By which mode ‘Management Science’ and ‘Research Methodology’ are formed?
(A) Agglomeration
(B) Fusion
(C) Cluster
(D) Distillation
Answer: (D)
5. ‘Prefix’ element of ISBN consists of ___ number of digits.
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 2
Answer: (A)
6. Who defined notation as shorthand sign?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Benjamin A. Custer
(C) Immanuel Kant
(D) E.C. Richardson
Answer: (D)
7. Which of the search strategy is useful to increase recall output?
(A) Proximity operators
(B) Boolean operators “NOT”
(C) Truncation
(D) Boolean operators “AND”
Answer: (C)
8. The ‘Right to Information Bill’ was enacted by the parliament of India on
(A) 5th May 2005
(B) 15th June 2005
(C) 12th October 2005
(D) 22nd June 2005
Answer: (B)
9. Who was the first Director of Raja Ram Mohan Roy Library Foundation?
(A) B.S. Kesvan
(B) D.R. Kalia
(C) B.P. Barua
(D) S. Bashruddin
Answer: (C)
10. In Ranganathan’s terminology ‘Latent Facet’ is a
(A) Facet added at the end
(B) Hidden Facet
(C) Important Facet
(D) Current of all Facets
Answer: (B)
11. ‘Transactional Model of Communication’ was suggested by
(A) Peter Drucker
(B) George Zipf
(C) Dean Barnlund
(D) A.C. Kessler
Answer: (C)
12. Research Methodology involving the construction of theory through analysis of data is known as
(A) Sampling Theory
(B) Grounded Theory
(C) Ideal Theory
(D) Basic Theory
Answer: (B)
13. Chapter 12 of AACR­2 has changed its name in AACR­2R, 2002. Identify the changed name.
(A) Integrated Resources
(B) Continuing Resources
(C) Periodical Resources
(D) Online Resources
Answer: (B)
14. Identify the persons who contributed to the development of TQM.
a. Philip B. Crosby
b. Kaoru Ishikawa
c. Joseph Juran
d. Michael Gorman
Codes:
(A) a, b, c are correct.
(B) b, c, d are correct.
(C) a, c, d are correct
(D) a, b, d are correct
Answer: (A)
15. Identify the correct statements associated with Universal Decimal Classification Scheme (UDC)
a. It is faceted classification scheme.
b. Paul Otlet and Henry La Fontaine are associated with it.
c. It has relative index.
d. It uses pure notation.
Codes:
(A) a, b are correct.
(B) b, c are correct.
(C) c, d are correct.
(D) a, d are correct.
Answer: (A)
16. In which of the following studies, a researcher is required to examine some specific subpopulation, as they
change time?
(A) Trend Study
(B) Cohort Study
(C) Cross Sectional Study
(D) Panel Studies
Answer: (B)
17. Which of the following are associated with UNESCO Programme?
a. General Information Programme (PGI)
b. World Scientific Information System (UNISIST)
c. Universal Availability of Publications (UAP)
d. International Standard Bibliographic Description (ISBD)
Codes:
(A) a, b are correct.
(B) a, c are correct.
(C) a, d are correct.
(D) b, c are correct.
Answer: (A)
18. Collection development principles are given by:
a. C.A. Cutter
b. Melvil Dewey
c. S.R. Ranganathan
d. B.S. Kesvan
Codes:
(A) a, b are correct.
(B) b, c are correct.
(C) c, d are correct.
(D) b, d are correct.
Answer: (B)
19. ‘Product lifecycle’ is helpful in:
a. deciding marketing strategies best fitted to particular stages in the development of service activities.
b. maintaining that all products or services follow distinctive pattern overtime.
c. dealing with the historical aspect of the product.
d. dealing with the stages of product life­cycle.
Codes:
(A) a, b, d are correct.
(B) a, b, c are correct.
(C) b, c, d are correct.
(D) a, c, d are correct.
Answer: (A)
20. PMEST in colon classification of S.R. Ranganathan is
a. Decreasing order of concreteness
b. Decreasing order of association
c. Decreasing order of classification
d. Decreasing order of fundamental categories
(A) a, b are correct
(B) a, d are correct
(C) a, c are correct
(D) b, d are correct
Answer: (B)
21. Information under section 2(f) of the ‘Right to Information Act, 2005’ means any material in any form, thus include
a. Records, Documents, Memos, E­mails, Papers
b. Opinions, Advices, Press Releases, Circulars, Samples
c. Orders, Log books, Contracts, Reports
d. Book Chapters, Journal Articles, Sale Deeds, Reprints, Snapshots of Consort
Codes:
(A) a, c and d are correct.
(B) b, c and d are correct.
(C) a, b and d are correct.
(D) a, b and c are correct.
Answer: (D)
22. The objectives of Metadata are:
a. Unique identification
b. Authentification of records
c. To eliminate the duplicate record.
d. To arrange the collection.
Codes:
(A) a and d are correct.
(B) a and b are correct.
(C) b and d are correct.
(D) a and c are correct.
Answer: (B)
23. Identify the following Institutional Archives/Repositories available free:
a. Project MUSE
b. Web of Science
c. e­prints
d. Open DOAR
Codes:
(A) a and b are correct.
(B) b and d are correct.
(C) c and d are correct.
(D) a and c are correct.
Answer: (C)
24. Identify the following basic steps as advocated by William Edwards for implementing TQM:
a. Assessment of organisation’s culture and training process for the top management.
b. Formation of Quality Council.
c. Dissemination of information through established communication system and integration of TQM tools, techniques and training.
d. Filtering and censoring Information.
Codes:
(A) b, c and d are correct.
(B) a, b and c are correct.
(C) a, c and d are correct.
(D) a,b and d are correct.
Answer: (B)
25. Identify the Audio File Format for Digital libraries:
a. .tif
b. .jfif
c. .aif
d. .ra
Codes:
(l) c and d are correct..
(B) b and d are correct.
(C) a and b are correct.
(D) b and c are correct.
Answer: (A)
26. The available options for extending Wiki vary depending on the software that runs the site. Identify the
correct options available to users using ‘Media wiki’,
a. GISWiki kWBreadCrumbs
b. Bibwiki
c. YouTube Tag and FireStats
d. pbwikiGs
Codes:
(A) a, b and c are correct
(B) b, c and d are correct.
(C) a, c and d are correct.
(D) a, b and d are correct.
Answer: (A)
27. Deliberate Sampling is known as
a. Purposive Sampling
b. Sequential Sampling
c. Probability Sampling
d. Non­probability Sampling
Codes:
(A) a and d are correct
(B) a and c are correct
(C) a, b and d are correct
(D) b, c and d are correct
Answer: (A)
28. Arrange the following indexing journals according to the year of their first publication:
a. Engineering Index, New York
b. Humanities Index, New York
c. Index Medicus, Bethesda
d. Agrindex, Rome
Codes:
(A) d, c, a and b
(B) c, b, d and a
(C) a, c, b and d
(D) c, a, b and d
Answer: (D)
29. Arrange the following Dublin core elements in descending order:
a. Contributor
b. Identifier
c. Relation
d. Right
Codes:
(A) d, c, b, a
(B) a, d, b, c
(C) a, b, d, c
(D) a, b, c, d
Answer: (A)
30. Identify the correct elements of ‘AIDA’ model in Marketing Communication.
(A) Attraction, Investigation, Direction, Action
(B) Attention, Intuition, Desire, Acquisition
(C) Attention, Interest, Desire, Action
(D) Abstract, Institution, Diversity, Action
Answer: (C)
31. Arrange the following museums according to the year of their establishment:
a. Nehru Memorial Museum and Library, Delhi
b. National Museum, Delhi
c. Indian Museum, Calcutta
d. National Gandhi Museum, Delhi
Codes:
(A) d, a, c, b
(B) c, b, d, a
(C) b, c, d, a
(D) a, d, c, b
Answer: (B)
32. Arrange the following international standards developed in the broader context of ‘Information organisation’ in their respective year of development:
a. ISO­999
b. ISO­214
c. ISO­2788
d.ISO­5963
Codes:
(A) c, b, d, a
(B) a, b, c, d
(C) b, c, d, a
(D) d, c, b, a
Answer: (A)
33. Match the following:
      List ­ I               List ­ II
a. Pareto Chart            i. Pictorian representation of stages in a process
b. Fish Bone Diagram       ii. Tool of recording variables
c. Flow chart              iii. Identifies the intensity of each problem in the production line
d. Check­sheet             iv. Identifies the relationship between the defects or problems and their root causes
Codes:
     a  b    c  d
(A) i   iii iv ii
(B) iv  i   ii iii
(C) iii iv  ii i
(D) iii iv  i  ii
Answer: (D)
34. Match the following:
       List – I   List ­ II
a. New Gen Lib   i. 1984
b. LIBSYS       ii. 2000
c. Koha        iii. 2005
d. Open Biblio  iv. 2002
Codes:
     a  b  c    d
(A) ii  i  iii iv
(B) ii  i  iv  iii
(C) iii i  ii  iv
(D) iv  iii ii i
Answer: (C)
35. Match the following:
        List ­ I                      List ­ II
a. Gujarat Public Libraries Act        i.1965
b. Chhattisgarh Public Libraries Act  ii.1993
c. Karnataka Public Libraries Act    iii.2009
d. Goa Public Libraries Act           iv.2001
Codes:
a b c d
(A) i iv iii ii
(B) ii i iv iii
(C) iv ii iii i
(D) iv iii i ii
Answer: (D)
36. Match the following:
       List – I                            List ­ II
a. Key to a given collection            i. Abstract
b. Key to literary sources on a subject ii. Index
c. Representation of subject concept   iii. Catalogue
d. Condensation of a document           iv. Bibliography
Codes:
a b c d
(l) iv ii iii i
(B) iii ii I iv
(C) iii iv ii i
(D) i iii ii iv
Answer: (C)
37. Match the following:
      List – I (AACR­II)            List – II (Connecting Symbols)
a, The size of the document           i. Colon
b. Statement of Responsibility       ii. Plus
c. Between place and the name of the publishers iii. Semicolon
d. Accompanying material             iv. Diagonal slash
Codes:
     a b   c  d
(A) i iii iv ii
(B) ii iv iii i
(C) iv iii i ii
(D) iii iv i ii
Answer: (D)
38. March the following:
       List – I            List ­ II
a. Subject Classification  i. J. Atchinson
b. Thesaurofacet          ii. S.R. Ranganathan
c. Classaurus            iii. J.D. Brown
d. APUPA                  iv. G. Bhattacharya
Codes:
a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i ii iii iv
(C) iii i iv ii
(D) ii iv i iii
Answer: (C)
39, Match the following:
            List – I     List ­ II
a. Classical School     i. John Cotton Dana
b. X and Y Theory      ii. Henry Fayol
c. Newark Charging    iii. Peter Drucker
d. MBO                 iv. Douglas McGregor
Codes:
    a  b   c  d
(A) i iii iv ii
(B) iii iv i ii
(C) ii iv i iii
(D) iii ii iv i
Answer: (C)
40. Assertion (A): Selection of e­resources requires utmost care and caution in order to make the same usercentric.
Reason(R): Availability of seamless online products in the market coupled with abundant internet resources at no cost made the e­resources redundant.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) true.
Answer: (C)
41. Assertion (A): Results from popular web search engines are usually having high recall, but an indexing database can provide high precision.
Reason(R): Indexing databases use controlled vocabulary which is a carefully selected list of words and phrases which are used to tag units of information (document or work) so that they may be more easily retrieved.
Codes:
(A) Both (A) and (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (A)
42. Assertion (A): Management is the efficiency in climbing the ladder of success.
Reason (R): Leadership determines whether the ladder is leaning towards right wall.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)
43. Assertion (A): Web 2.0 is a good set of economic, social and technological trend that collectively form the basis of the next generation of Internet.
Reason (R): More than just the latest technology buzzword, Web 2.0 is a transformative force that is propelling libraries towards a new way to offer services.
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)
44. Assertion (A): Consortia subscriptions are not always beneficial to libraries as publishers bundle irrelevant titles to inflate the number of titles for better price during negotiations.
Reason (R): In bundled titles, libraries have not to pay for titles which are not core to them.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (R) is true, but (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)
45. Assertion (A): Chain procedure is a systematic and almost mechanical method of deriving subject headings.
Reason (R): It does not always operate well only with a faceted scheme of classification.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)
Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46 ­ 50):
One of the major features of the World Wide Web is the capability to create links between pages. These links are often viewed as analogues of citations in scientific publications (e.g. ROUSSEAU, 1997;BJORNEBORN & INGWERSEN, 2001; CRONIN, 2001). Links can lead to a different site or may lead to a page in the same site. Links for which the source and the target of the page are within the same site or domain are called self­links. Instead of counting self­links, we count self­sitations­ the number of pages on the site having a link or links pointing to the same site. The difference between self­links and self­sitations is that for self­sitations a page with several self­links is counted with multiplicity one. The reason for counting selfsitations instead of self links is technical. Commercial search engines report the number of pages with self­links
and not the number of self­links. The term­sitation has been coined by ROUSSEAU (1997). In this paper we develop the measures self­linking and self­linked, which correspond to the classical measures for journals: selfciting and self­cited. We cancluate these rates for a number of academic institutions on the Web. Self­links seems to be more problematic than self­citations (of authors in scientific publications), because self­links are often inserted for navigational purposes.
46. Self­links denote:
(A) Links between two websites.
(B) Links between two authors.
(C) Links between source and the target of the page within the same site or domain.
(D) Links between two articles written by two different authors.
Answer: (C)
47. Commercial search engines report
(A) The number of pages with self­links
(B) The number of self­links
(C) The number of sites
(D) The total number of total citations
Answer: (A)
48. Self­linking and self­linked measures calculate their rates for
(A) Number of academic institutions on the web
(B) Number of websites on the web
(C) Number of databases available on a given site
(D) Nurnber of subject gateways on the web
Answer: (A)
49. Links in domain can lead to
a. Different site on www
b. Page in the same site
c. Page in the different sites
d. All available e­documents
Codes:
(A) a and c are correct.
(B) a and b are correct.
(C) b and d are correct.
(D) c and d are correct.
Answer: (B)
50. Reason for counting self­sitations is
(A) Academic
(B) Classificatory
(C) Technical
(D) Non­technical
Answer: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *