UGC – NET Library and Information Science (MCQ) – 2

51.  ________ is a legal document and can be used as a source of industrial information.
A. Report
B. Law Review
C. Patent
D. Specification
Answer (D)
52. In Encyclopaedia Britianica, ___________ acts as an index to macropaedia.
A. Bibliography
B. Introduction Part
C. Propaedia
D. Micropaedia
Answer (D)
53. One of the book selection principles states that “the best reading for the largest number at the ……………Cost.”
A. maximum
B. medium
C. least
D. zero
Answer (C)
54. Payments for the books purchased can be made only after
A. accessioning
B. classification
C Cataloguing
D arrangement in the shelve
Answer (A)
55. The standard size of an accession register is ?
A.15” x 13”
B. 16 x 13”
C.12” x 5”
D. 5” x 3”
Answer (B)
56. ISBN stands for ________
A. Integrated Services Bibliographic Network
B. Indian Standard Book Number
C. International Standard Book Number
D. International Standard for Book and Non- book
Answer (C)
57. The three card system introduced by Ranganathan are
(i) Register Card
(ii) Check Card
(iii)……..
A. KARDEX
B LINDEX
C. Ledger Card
D. Classified Index Card
Answer (D)
58. Technical section performs mainly two functions namely classification and……….
A. accessioning
B. bills payment
C. cataloguing
D. shelving
Answer (C)
59. PRECIS was developed by Derek Austin for use in the ________
A. BNB
B. INB
C. ISBD
D. ISBN
Answer (A)
60. Getting books back from the users and releasing the borrower’s ticket is known as
A. charging
B. holding
C. reserving
D. discharging
Answer (D)
61. While entering the library, the personal belongings of a reader is kept in ________
A. Cloak room
B. Property counter
C. Gate counter
D. Store room
Answer (B)
62. Books misplaced on the shelves by readers are restored. This work is referred to as
A. Shelving
B. Stock verification
C. Shelf rectification
D. Shifting
Answer (C)
63. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known as ___________              A. Shelving
B. Weeding
C. Circulating
D. Guiding
Answer (B)
64. The objective of library binding is ________of the library materials.
A. Proper organisation
B. accessibility.
C. durability
D. humidity control
Answer (C)
65. All part & pages of a volume are correctly sequenced in the first stage of binding process known as?
A. sewing
B. guard
C. pulling
D. collation
Answer (D)
66. Leather being used as one of the binding materials i.e., _________ is the strongest leather
A. Roan
B. Imitation
C. Pig skin
D. Sheep skin
Answer (D)
67. ________ has prescribed certain standards for library binding.
A. ILA
B. ALA .
C. BLA
D. NBT
Answer (B)
68. A skillful method of providing means mechanism and structural elements to.
streamline organizational work is known as _______
A. Strategic planning
B. Role analysis
C. Work culture
D. Autonomous planning
Answer (A)
69. Posting the right person at the right place is called
(A) Recruitment
(B) Coaching
(C) Deployment
(D) Induction
Answer : (D)
70. Principle of maximum aggregate benefit is concerned with________
(A) growth of library
(B) library use
(C) library service
(D) library fee
Answer : (C)
71.  ….. takes items of expenditure for libraries as the working data for allocation of funds.
(A) Method of details
(B) Per capita method
(C) Principle of economy
(D) Library budget
Answer : (D)
71. A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is called___.
(A) Programme budget
(B) Welfare economics
(C) Current budgeting
(D) Capital budgeting
Answer : (D)
72. _______ budgeting does not take into account what happened in the past but
emphasizes on current activities.
(A) formula
(B) performance
(C) programme
(D) zero-base
Answer : (B)
73. The library budget of a university is passed by the ?
(A) Senate
(B) Executive Council
(C) Academic Council
(D) Research Council
Answer : (B)
74. The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to ____________________
(A) Second Generation Computers
(B) Third Generation Computers
(C) Fourth Generation Computers
(D) Fifth Generation Computers
Answer: (D)
75.Computer memory is measured in ____________________
(A) Bytes
(B) Kilobytes
(C) Megabytes
(D) All of the above
Answer: (D)
76. The term “Cyberspace” was first used by _________________
(A) Andrew Pollock
(B) William Gibson
(C) John Postal
(D) Joe Flower
Answer: (B)
77. The term hypertext was coined by whom?
(A) Ted Nelson
(B) Vannevan Bush
(C) John Brown
(D) J. C. Kith
Answer: (A)
78. What are three types of basic languages used in computer programming?
(A) Zero, low and high levels
(B) COBOL, BASIC and PROLOG
(C) FOTRAN, PL/I and SNOWBOL
(D) Machine, Assembly and high level lannguages
Answer: (D)
79. When CD-ROM was prepared and made?
(A) 1985
(B) 1982
(C) 1980
(D) 1977
Answer: (A)
80. In how many ways switching system can be established?
(A) Two
(B) Three
(C) Five
(D) Seven
Answer: (B)
81. Which type of switching system is telephone network?
(A) Circuit switching
(B) Packet switching
(C) Message switching
(D) None of the above
Answer: (A)
82. Which of the following software is usful for word processing ?
(A) DBASE
(B) LIBSYS
(C) WordStar
(D) CDS/ISIS
Answer: (C)
83. NICNET and INDONET are the networks of which category?
(A) LAN
(B) MAN
(C) WAN
(D) IN
Answer: (C)
84. Who designed analytical engine?
(A) Charles Babbage
(B) Pascal
(C) James watt
(D) Boyl
Answer: (A)
85. Calculating machine is developed by
(A) Charles Babbage
(B) Pascal
(C) Shakuntala Devi
(D) Boyl
Answer: (B)
86. What is a bug?
(A) Computer Virus
(B) Error in Computer Configuration
(C) Error in a Programme
(D) None of these
Answer: (C)
87. Which is not a programming language?
(A) FORTRAN
(B) BASIC
(C) COBOL
(D) ASCII
Answer: (D)
88. ENIAC stands for?
(A) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(B) Electrified Numerical Integration and Calculator
(C) Electronic Number Integrator and Calculator
(D) Electrical Numerical Integrator and Calculator
Answer: (A)
89. ISO-9960 is related with?
(A) Standard for encoding data on CD-ROM
(B) Standard for Computer Hardware
(C) Standard for Information Processing
(D) Standard for Networking
Answer: (A)
90. ASCII has how many codes?
(A) 256
(B) 526
(C) 265
(D) 254
Answer: (A)
91. Raw, unevaluated, unprocessed and unorganized facts is known as:
(A) Data
(B) Information
(C) Knowledge
(D) Wisdom
Answer: (A)
92. INTERNET was initially developed by US Department of
(A) Commerce
(B) Defense
(C) Interior
(D) State
Answer: B
93. Information retrieval is fastest from
(A) Floppy Disk
(B) Magnetic Tape
(C) Hard Disk
(D) None of the above
Answer: C
94. An University providing Open Access to Sanskrit dissertations through Internet
(A) Jawaharlal Nehru University
(B) Delhi University
(C) Mahatma Gandhi University
(D) University of Madras
Answer: B
95. In which of the following the term “Truncation” is used
(A) Budgeting
(B) Search Formulation
(C) Coordination
(D) Classified bibliography
Answer: B
96. The term “Hypertext” was coined by
(A) Garfield
(B) Bill Gates
(C) Ted Nelson
(D) Raj Reddy
Answer: (C)
97.  UNIX is a
(A) Single user operating system
(B) Double user operating system
(C) Triple user operating system
(D) Multi user operating system
Answer: (D)
98. In fund accounting, _______ fund can not be used for other purposes.
(A) Recurring
(B) Non-recurring
(C) Restricted
(D) Encumbering
Answer : (A)
99. Scrutiny of financial transactions is called
(A) Budgeting
(B) Programming
(C) Accounting
(D) Auditing
Answer : (D)
100. A good library building is an outcome of librarian and _________.
(A) Registrar
(B) Building Corporation
(C) Finance Officer
(D) Architect
Answer : (D)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *